top of page
Foto van schrijverDominik Messiaen

Meesterlijk Leiderschap: Navigeer je Team Subtiel naar Succes

Wat Maakt Iemand tot een Goede Leider?


Een goede leider inspireert, motiveert en verbindt. Maar leiderschap gaat verder dan charisma of natuurlijke aanleg. Het vereist bewuste ontwikkeling van vaardigheden, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Wat maakt iemand een goede leider? Het draait om kernkwaliteiten die leiders helpen niet alleen doelen te bereiken, maar ook duurzame verbindingen te creëren binnen hun team.


1. Empathie en emotionele intelligentie

Goede leiders begrijpen de emoties en onbewuste motivaties van hun teamleden. Ze luisteren actief en reageren op een manier die vertrouwen en respect opbouwt. Dit stelt hen in staat om conflicten constructief op te lossen en een positieve werkomgeving te creëren. Een belangrijk model dat hierbij kan helpen, is het SCARF-model van David Rock. Dit model identificeert vijf factoren die van invloed zijn op het creëren van positieve of negatieve emoties: Status, Certainty, Autonomy, Relatedness en Fairness. Door deze factoren te begrijpen en toe te passen, creëer je als leider een omgeving  waarin je team floreert en zich gesteund voelt.


2. Besluitvaardigheid

Een leider moet vaak moeilijke beslissingen nemen onder druk. Snel en efficiënt handelen zonder de lange termijn uit het oog te verliezen, is een cruciaal kenmerk van effectief leiderschap. Een leider die de juiste balans vindt tussen intuïtie en feiten, maakt betere beslissingen. Zoals Daniel Kahneman in zijn boek Het feilbare denken beschrijft, is het belangrijk om je bewust te zijn van de biases en fouten die ons brein maakt bij het nemen van beslissingen. Een goede leider is zich bewust van deze denkpatronen en kan daardoor slimmere keuzes maken.


3. Veerkracht en aanpassingsvermogen

Leiderschap is een dynamische vaardigheid. Het vermogen om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden, te leren van fouten en weer op te staan na tegenslag, onderscheidt een sterke leider van een middelmatige. Veerkrachtige leiders loodsen hun team door moeilijke tijden en inspireren hen om hetzelfde te doen. Dominik Messiaen leert leiders hoe ze een fixed mindset kunnen ombuigen in een growth mindset, zowel bij zichzelf als bij hun medewerkers. Dit zorgt voor een cultuur van continue groei en verbetering.


4. Communicatie op elk niveau

Een goede leider begrijpt de kracht van duidelijke, open communicatie. Maar het gaat niet alleen om de woorden die je gebruikt. Lichaamstaal, stemgebruik, emotionele uitdrukkingen en de juiste taalpatronen zijn minstens zo belangrijk. Wanneer je als leider in staat bent om je boodschap ook op onbewust niveau over te brengen, vergroot je de impact van je communicatie aanzienlijk.


Informatie leidt tot analyse, emotie tot actie!


Het is een feit: als je mensen emotioneel raakt, breng je ze in beweging. Dit betekent dat je het emotionele brein moet weten te raken, niet alleen met rationele feiten, maar vooral door het gebruik van beeldtaal, meeslepende verhalen, empathie en framing. Wanneer je als leider deze technieken beheerst, zal je merken dat je team sneller in actie komt en veranderingen doorvoert.


Dominik Messiaen, expert in het onderbewuste brein, leert leiders technieken zoals framing, priming, nudging en het creëren van de juiste emotionele setting die een blijvende indruk achterlaten, zonder dat de ontvanger zich hiervan bewust is. Deze technieken helpen leiders om niet alleen overtuigender te communiceren, maar ook om beter om te gaan met weerstand binnen hun team. Hierna volgen een aantal effectieve technieken met telkens een concrete toepassing.


Framing

Framing is het bewust plaatsen van een boodschap in een bepaalde context, waardoor de ontvanger het anders interpreteert.

Voorbeeld: Stel, er moeten budgetbeperkingen worden doorgevoerd binnen een team. In plaats van te zeggen: "We moeten bezuinigen," kan een leider de boodschap framen als een kans voor innovatie: "Dit is het moment om slimmer te werken en met creatieve oplossingen te komen." Door de context te verschuiven van verlies naar groei, wordt dezelfde informatie als positiever en motiverender ervaren. Hierdoor voelt het team zich eerder uitgedaagd dan ontmoedigd.


Priming

Priming beïnvloedt het gedrag van mensen door hen bloot te stellen aan subtiele hints of signalen voordat de kernboodschap wordt gepresenteerd. Dit verhoogt de kans dat de boodschap positief ontvangen wordt.

Voorbeeld: Voorafgaand aan een vergadering over teambuilding stuurt de leider een artikel rond over succesvolle teams die hun doelen hebben bereikt door effectieve samenwerking. Onbewust worden teamleden hierdoor geprimed om tijdens de vergadering positiever te reageren op de voorgestelde samenwerkingstechnieken. Hierdoor ontstaat een sfeer van openheid en bereidheid tot samenwerking, nog voordat de inhoudelijke bespreking begint.


Nudging

Nudging werkt op een subtiel niveau en zorgt ervoor dat mensen onbewust keuzes maken die in lijn zijn met de doelen van de leider, zonder dat ze zich hiervan bewust zijn.

Voorbeeld: Een HR-manager wil dat medewerkers vaker gebruikmaken van het gezondheidsprogramma van het bedrijf. In plaats van verplichtingen op te leggen, plaatst ze een promotie van het programma op populaire plekken zoals de koffiecorner of in de wekelijkse nieuwsbrief. Het programma wordt ook automatisch als voorkeursoptie in het digitale systeem gezet wanneer medewerkers zich inschrijven voor workshops. Zonder directe druk maakt dit kleine duwtje het gemakkelijker voor mensen om zich aan te melden en gezondere keuzes te maken.


Deze technieken helpen leiders om niet alleen overtuigender te communiceren, maar ook om weerstand binnen hun team om te zetten in medewerking. De kracht zit in het subtiel sturen van gedrag zonder dat de medewerker zich hier bewust van is.


Leiderschapsontwikkeling gaat verder dan enkel communicatie


De trainingen en lezingen van Dominik Messiaen zijn niet alleen gericht op het verbeteren van communicatieve vaardigheden, maar ook op het ontwikkelen van een bredere leiderschapsstijl. Hij richt zich op drie hoofdgebieden:


1. Persoonlijke ontwikkeling

Dominik gelooft dat leiderschap begint bij zelfinzicht. Zijn aanpak helpt je om dieper te kijken naar je eigen gedrag, overtuigingen en onbewuste denkpatronen. Nog belangrijker is dat hij je leert hoe je beperkende overtuigingen kunt loslaten en kunt omzetten naar een open mindset. Dit stelt je in staat om authentieker te communiceren en je leiderschap te versterken.


2. Teamontwikkeling

Als leider ben je slechts zo sterk als je team. Daarom is het essentieel om niet alleen aan je eigen ontwikkeling te werken, maar ook je team te versterken. Dominik leert leiders hoe ze hun team kunnen inspireren, motiveren en begeleiden naar meer vertrouwen, samenwerking en openheid. Dit leidt tot een werkomgeving waarin innovatie en productiviteit kunnen bloeien.


3. Resultaatgericht leiderschap

Uiteindelijk draait leiderschap om het behalen van resultaten. Of je nu een crisis moet managen of je team door een grote verandering moet loodsen, Dominik geeft je de tools om daadkrachtig en effectief te blijven handelen, zelfs onder druk. Hij leert je om te focussen op zowel korte termijn doelen als lange termijn visie, waardoor je team altijd in de juiste richting beweegt.


Wil jij een sterke leider worden?

Investeer in jouw leiderschap. Dominik Messiaen leert je technieken op zowel bewust als onbewust niveau, gebaseerd op neurowetenschap. Met directe toepasbaarheid.


Wat krijg je?

  • Zelfverzekerde communicatie

  • Weerstand ombuigen naar medewerking

  • Succesvol leidinggeven, zelfs in uitdagende situaties


Leer essentiële technieken:

  • Framing

  • Priming

  • Nudging

  • Power Words

  • Storytelling


Je oefent deze technieken intensief tijdens de workshop zodat ze automatisch geïntegreerd raken in je dagelijkse werk, ook onder stress.


Ben jij klaar voor een transformatie?

Boek nu een sessie met Dominik Messiaen en ontdek de kracht van bewuste en onbewuste communicatie. Maak het verschil voor je team en organisatie.


Neem direct contact op en ontdek de mogelijkheden voor een lezing en/of workshop!

8 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page